به گزارش ایرسا آنلاین ، در گذشته دانه انار، نخود و کشمش، گندم بو داده، برگه زردآلو و غذاهایی مانند آنواع آش، آبگوشت، عدسی، پلو و خورش و … خوراکیهای محبوب کودکان بود که امروز جای خود را به انواع خوراکیهای ناسالم و رنگی با حجم زیادی از مواد نگهدارنده داده است.
اگرچه ورود این خوراکیها به سبد غذایی خانوادهها و کودکان تا حدودی اجتناب ناپذیر بوده و متاثر از سبک زندگی و پیشرفت تکنولوژی است، اما این روند کودکان را با مشکلات جدی مواجه کرده که شاید نمود آن را در آینده به صورت جدیتر ببینیم.
هفته ملی کودک (۱۵ تا ۲۲ مهر) فرصتی است تا درباره دلایل تغییر ذائقه کودکان، پیامدها و راهکارهای آن با یک کارشناس ارشد تغذیه گفت و گو کنیم. به عقیده او خانوادهها این امکان را دارند که با تغییر ذائقه کودکان، تا حدودی آنها را به سمت خوراکیهای سالم سوق دهند.
علی اشرف رشیدی در گفت و گو با ایسنا، با اشاره به تحولاتی که در ذائقه غذایی و تنقلاتی کودکان رخ داده و دلایل آن، گفت: در گذشته کودکان دسترسی چندانی به تنقلات و یا محصولات غذایی صنعتی که در کارخانجات تولید میشود نداشتند و از همین رو غذاها و تنقلات ساده و البته سالمتر را مصرف میکردند، اما اکنون با پیشرفت صنعت غذا وضعیت موادغذایی که در اختیار کودکان قرار داده میشود نیز بسیار تغییر کرده و کودکان به طیف وسیعی از غذاها و خوراکیهای صنعتی دسترسی دارند.
وی ادامه داد: از سوی دیگر انواع غذاهای صنعتی، فستفودها، فینگر فودها و… بواسطه داشتن نمک، چربی و قند بیشتر از خوراکیهای سالم و طبیعی، تا حدودی خوشمزهتر هستند و این امر باعث میشود کودکان تمایل بیشتری به این نوع غذاها داشته باشند.
این کارشناس ارشد تغذیه معتقد است، شیوه تغذیه در خانواده، مدارس و گروه همسالان نیز بر شکل گرفتن ذائقه کودکان بسیار اثرگذار است.
رشیدی درباره راهکارهایی که در شرایط کنونی میتواند تا حدودی کودکان را به مصرف غذاهای سالم هدایت کند نیز یادآور شد: برخی از خوراکیهای محبوب کودکان را میتوان با چربی، نمک و قند کمتر در منزل تهیه کرد. مثلا چیپس با روغن و نمک کمتر یا انواع شیرینی و کیک با قند کمتر.
وی بر لزوم جایگزینی برخی از انواع خوراکیهای ناسالم مانند چیپس و پفک با خوراکیهای سالمتر نیز تاکید کرد و افزود: مثلا میتوان در منزل برای کودکان «پاپ کورن» خانگی تهیه کرد و یا گاهی به جای فست فود از ساندویچهای سالم خانگی مانند ساندویچ مرغ و تخممرغ استفاده کرد. میوه، انجیر خشک و در صورت دسترسی خانوادهها انواع مغز مانند گردو، بادام و پسته و همچنین نخود و کشمش نیز میتواند جایگزین سالمی برای تنقلات کودکان باشد.
این کارشناس تغذیه خاطرنشان کرد: به هیچ عنوان محدودیت کامل تنقلات توصیه نمیشود، زیرا وقتی کودک به چیزی علاقه دارد و میبیند سایر کودکان از آن استفاده میکنند، اگر به طور کامل منع شود باعث بروز مشکلات روحی برای کودک خواهد شد. به علاوه کودکان بلاخره راهی پیدا میکنند که هر طور شده به خوراکی مورد علاقه خود دست پیدا کنند و یا از دوستان خود میگیرند و یا دور از چشم والدین میخرند، از همین رو والدین باید مصرف این خوراکیها را محدود کنند، نه منع کامل.
رشیدی با بیان اینکه تغذیهای که والدین از کودکی برای فرزند خود در نظر میگیرند تا حدود زیادی بر شکل دادن ذائقه او اثرگذار است، افزود: از همین رو توصیه میشود خانوادهها از همان ابتدا کودکان را با غذاهای سالم و مفید آشنا کنند و کمتر سراغ فست فودها و غذاهای مضر بروند.
وی از نقش مهم مدارس در تغییر ذائقه کودکان نیز یاد کرد و گفت: نوع خوراکیهایی که در بوفه مدارس عرضه میشود نیز بسیار ضروری است و توصیه میشود انواع غذاها، خوراکیها و ساندویچهای سالم در بوفه مدارس عرضه شود.
این کارشناس ارشد تغذیه به عوارض مصرف تنقلات و غذاهای مضر در کودکان نیز اشاره کرد و افزود: این وضعیت باعث شده موارد چاقی و اضافه وزن در کودکان افزایش یابد و چاقی کودکان در کشور از اروپا نیز پیشی بگیرد.
رشیدی با اشاره به نقش تغذیه ناسالم بر کوتاهی قد کودکان، ادامه داد: تغذیه ناسالم در کنار سبک زندگی کم تحرکی که اکثر کودکان دارند باعث میشود سلامت کودکان با خطر جدی مواجه شود.
پایان پیام/
نوشته چطور ذائقه غذایی کودکان تغییر کرد؟ اولین بار در پایگاه خبری ایرسا آنلاین| اخبار ایران و جهان | irsaonline.ir. پدیدار شد.